Jak obniżyć cholesterol dietą? Produkty obniżające cholesterol

obniżenie cholesterolu dietą

Cholesterol to stały bohater opowieści na temat naszego zdrowia. Badamy cholesterol, omawiamy jego poziom z lekarzem, obawiamy się o jego wpływ na serce, przeżywamy jego losy, gdy jest za wysoki, nie jemy jajek, bo to rzekomo go obniża. Ostatecznie jednak nie wiemy, czy to dobry, czy zły bohater, bo skróty LDL i HDL są dla nas obce. A czy w ogóle wiemy, czym jest cholesterol, jaką funkcję spełnia w organizmie i jaka dieta ma na niego wpływ?

Czym jest cholesterol i jakie spełnia funkcje?

Cholesterol to związek organiczny obecny w osoczu krwi i tkankach i spełnia ważną funkcję w organizmie człowieka, jeśli utrzymany jest na odpowiednim poziomie. Jest on składnikiem komórek, w tym nerwowych, żółci oraz mózgu, gdzie bierze udział w procesach metabolicznych. Ma swój udział w wielu procesach syntezy np. testosteronu, progesteronu, witaminy D3. Dopiero nadmiar cholesterolu przyczynia się do chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, która staje się w dzisiejszych czasach jedną z głównych przyczyn zgonów. Jednak rzecz nie w tym, jak pozbyć się cholesterolu, ale jak utrzymać go na prawidłowym poziomie?

Prawidłowe wartości cholesterolu

Cholesterol HDL określany jest jako dobry ze względu na to, że transportuje cząsteczki cholesterolu do wątroby, uniemożliwiając jego zaleganie w naczyniach. Cholesterol LDL transportuje cząsteczki z wątroby do komórek ciała, łatwo przyczyniając się do ich odkładania, a tym samym miażdżycy. U człowieka zdrowego cholesterol całkowity nie powinien przekraczać wartości 200 mg/dl, HDL, czyli cholesterol zdrowy powinien utrzymywać się powyżej wartości 40 mg/dl, a LDL powinien utrzymywać się poniżej 115 mg/dl. Trójglicerydy natomiast powinny utrzymywać się na poziomie poniżej 150 mg/dl. Jak obniżyć cholesterol, gdy wyniki są nieprawidłowe?

Jak obniżyć cholesterol, jeśli poziom jest zbyt wysoki?

Duże znaczenie mają styl życia i sposób odżywiania. Stres niekorzystnie wpływa na wiele obszarów somatycznych, w tym też na funkcjonowanie cholesterolu w organizmie. Nie da się go uniknąć w dzisiejszym życiu, natomiast da się łagodzić jego skutki. Spacery, rower, bieganie czy odpowiednia ilość snu to jedno. Z drugiej strony trzeba unikać alkoholu czy papierosów. Można też sięgnąć po leki dostępne bez recepty. Zawierają one ziele karczocha czy ostropest plamisty, czyli produkty, które pochodzą z natury i można je wprowadzać w różnej formie do diety. Podobnie cholesterol obniżają kwasy omega-3 czy witaminy z grupy B.

Dieta przy cholesterolu jest bardzo ważna!

Przede wszystkim należy zadać sobie pytanie, czy dana osoba mierzy się z problemem otyłości, czy nadwagi. Jeśli tak, pierwszą radą dietetyków jest zrzucenie masy ciała o 10 kg. Wraz z tym stężenie trójglicerydów spadnie o 30%, a złego cholesterolu o 15%. HDL natomiast rośnie o 8%. Tym samym dieta na obniżenie cholesterolu powinna być ograniczona w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, sól, tłuste sery, wypieki cukiernicze czy smażenie na oleju. W zamian należy jeść większą ilość warzyw i owoców, błonnika, olejów roślinnych, orzechów czy tłustych morskich ryb.  Dieta na cholesterol powinna być ułożona przy pomocy specjalisty do spraw żywienia.

Lista produktów obniżających cholesterol

Co obniża cholesterol? Poniżej wyszczególnione zostały produkty obniżające cholesterol, które powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z wysokim cholesterolem:

  • Natka pietruszki, która dzięki obecności kumaryn zmniejsza poziom cholesterolu LDL oraz obniża ciśnienie krwi
  • Kakao to źródło antyoksydantów hamujących utlenianie cholesterolu i powstawaniu zmian miażdżycowych
  • Czosnek, który nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale też zapobiega stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych
  • Rośliny strączkowe, jak soczewica, fasola czy ciecierzyca to źródła krzemu, potasu i magnezu, a także białka, którym można zastąpić białko zwierzęce
  • Chude mięso jako źródło białka zwierzęcego
  • Tłuste ryby dostarczające kwasów omega-3
  • Płatki owsiane, które dzięki zawartości beta-glukanów obniżają poziom cholesterolu.

Czy istnieją suplementy obniżające cholesterol?

Wiele osób zastanawia się czy można obniżyć cholesterol w inny sposób niż poprzez zażywanie leków na cholesterol w postaci tabletek przepisanych przez lekarza. Istnieją dowody, że wyciąg z fermentowanego czerwonego ryżu ma takie działanie. Zawarta w powyższym produkcie Monakolina wykazuje podobne działanie do typowych leków obniżających cholesterol i w przypadku niewielkich nieprawidłowości parametrów lipidowych może wyrównać wyniki do wartości mieszczących się w normie.